Om oss

Jag, Anette Sandblom, startade Grajsimojsar och Garnstugan i Stenkumla,Gotland,  April 2014. I Garnstugan finns ett brett sortiment av garner, mönster och tillbehör. Mina leverantörer är i huvudsak ifrån Permin, Svarta Fåret, Järbo och Kinna Textil. Jag säljer även trikåtrasor som passar till vävning, stickning o virkning.

Jag är med på så många marknader som möjligt runt om på Gotland. Tanken med webbutiken är att kunna bredda både sortimentet och öppettiderna. Det går att beställa på webben och sedan välja att hämta varorna på en marknad, komma till Garnstugan eller få det skickade direkt hem till dig eller ombud.

Plats och datum för marknaderna läggs ut i kalendern efterhand jag anmäler mej till en marknad. Garnstugans öppetider finns med i kalendern och på FB.

Om du vill komma till Garnstugan en annan tid så hör av dej så kommer vi överens om en tid. 

Jag är uppväxt med en handarbetande mamma som alltid hade ett handarbete på gång (och har det även idag). Som barn var jag ofta med mamma på syjuntan, där det bjöds på kaffi och goe kakar. Det var Britta, Ulla, Inger, Christina, Dagny och säkert några till damer som jag inte kommer ihåg namnen på. Det pratades om allt mellan himmel och jord , om det vardagliga i livet, det var skratt och skvaller men framför allt så broderades, virkades och stickades det alla möjliga sorters alster i vackra färger, material och mönster.

När jag var i 10 års-åldern så började jag att lära mej att virka efter mönster med mamma som lärare. (Mamma hade ett stort tålamod då jag blev lite tjurig när det inte blev som jag ville med virkningen.) Syslöjden blev mitt favorit ämne i skolan. När jag började i 4:an så hade jag Birgitta som syslöjdslärare. Även hon hade ett stort tålamod med mej då jag var både pratig, svårt att sitta still men ändå intresserad av slöjden. Birgitta berömde mej alltid för att jag var kreativ, att jag gärna ville lära mej något nytt  fast resultatet inte vart så bra ibland. Birgitta hade jag som lärare tills jag gick ut 9:an på Södervärn och som 18-åring hade jag henne igen som lärare i knyppling då jag gick väv/sömnadslinjen på Desideria, som då låg nere i stan vid domkyrkan, Visby.

Mamma, syjuntan, Birgitta och även Moster Kätie, hon visade alltid sitt intresse för mina alster och gav mej beröm för mitt skapande, det har bidragit till att mitt intresse för textil fortsatte att växa.

När jag fick mina tjejer; Amanda och Matilda, så avtog handarbetandet under småbarnsåren, visst blev det en duk eller ett par raggisar ibland om jag nu kunde hålla stickningen utom räckåll för de små barna och deras nyfikenhet på både garn och nålar. Med åren och tiden så kom handarbetandet igång igen.

Att sitta och räkna maskor är avkopplande, att se handarbetande växa fram i händerna är inspirerande, att läsa ett mönster skingrar tankarna, att sticka och se en film tar bort rastlösheten, att få en tröja ihop sydd gör mej nöjd, att slå hårt på en matta får bort ilska, att ge bort ett par grytlappar gör mej glad. Ja, listan kan göras lång vad handarbete betyder för mej och vad det betyder för dej så har du din egen lista över vad handarbetet ger dej. Resultatet av ett handarbete är inte alltid så perfekt, en missad maska, ojämnt stickat, för hårt virkat och det spelar ingen roll, betydelsen finns i handarbetet. För vem mer än du vet vilka tankar som är invävda i en duk? Och, precis som i livet, så är det ingen altartavla.

Välkomna till Grajsimojsars webbutik.

Mvh

Anette Sandblom